21.6 C
Sarajevo
06.05.2024

Šef diplomatije Kine poručio Blinkenu: Moglo bi doći do sukoba

Državni sekretar SAD Entoni Blinken (Antony) održao je u Pekingu sastanak s kineskim ministrom vanjskih poslova Vang Jijem. Razgovarali su o brojnim složenim pitanjima,a među njima je i produbljivanje napetosti oko kineske podrške ruskoj invaziji na Ukrajinu. Blinken je proveo nekoliko sati s Vangom na sastancima iza zatvorenih vrata.

Vang je rekao Blinkenu da se “veliki brod” kinesko-američkih odnosa stabilizirao, “ali negativni faktori u odnosu i dalje se povećavaju i izgrađuju”. 

– A odnos se suočava sa svim vrstama poremećaja koji bi mogli dovesti do rivalstva, konfrontacije, pa čak i sukoba. Kineska legitimna razvojna prava su nerazumno potisnuta i naši ključni interesi suočavaju se s izazovima. Trebaju li naše dvije strane predvoditi međunarodnu saradnju na globalnim pitanjima i postići dobit za sve ili se upustiti u rivalstvo i konfrontaciju ili čak skliznuti u sukob, što bi bio gubitak za sve – upitao je Vang.

- OGLAS -

Dodao je da međunarodna zajednica očekuje njihov odgovor. Blinken je odgovorio da je potrebna “aktivna diplomatija” kako bi se krenulo naprijed s programom koji su postavili predsjednik Džo Bajden i predsjednik Si Đinping kada su se sastali u San Franciscu u novembru.

– U našoj procjeni ne postoji zamjena za diplomatiju licem u lice – rekao je Blinken, dodajući da želi osigurati da “budu što jasniji u područjima u kojima postoje razlike, u najmanju ruku kako bi izbjegli nesporazume, kako bi se izbjegle pogrešne procjene”.

- Advertisement -

Blinken će se danas vjerovatno sastati s kineskim predsjednikom Si Đinpingom prije nego što se navečer vrati u Vašington, iako nijedna strana još nije potvrdila sastanak. Također se sastaje s kineskim ministrom javne sigurnosti Vang Điaohongom. Blinken je stigao u Peking jučer iz Šangaja, gdje je pozvao Kinu da osigura jednake uslove za američke tvrtke.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA