12.7 C
Sarajevo
27.07.2024

Seks skandal u američkoj vojsci kakav se ne pamti: 37-godišnjaku prijeti 330 godina zatvora

Dvojica bivših Stokinovih pacijenata u ekskluzivnim intervjuima za CBS News opisala su kako je vojni doktor izdao njihovo povjerenje

Vojni ljekar Michael Stockin suočava se sa 50 tačaka optužnice za nedolično seksualno ponašanje. 

Američki mediji koji prate suđenje prozvali su ga najvećim vojnim kaznenim progonom za seksualno zlostavljanje. 

- OGLAS -

Stokin je optužen da je zlostavljao u 41 muškog pacijenta, dok je radio kao anesteziolog u vojnoj bolnici Madigan, smještenoj unutar “Zajedničke baze Lewis-McChord” u Vašingtonu, jednoj od najvećih u SAD-u. 

Najraniji incidenti, koji uključuju neprikladno dodirivanje pacijenata, počeli su krajem 2019. i nastavili se do 2022. godine.

- Advertisement -

Mnogi slučajevi uključivali su dodirivanje genitalija pacijenata, a optuženik je navodno pokušao prikriti seksualno zlostavljanje lažno tvrdeći da dodirivanje ima “medicinsku svrhu”.

Očekivalo se da će se Stokin izjasniti da nije kriv za optužbe, ali on je odlučio odgoditi izjašnjavanje na prvom saslušanju. Robert Kapovila, Stokinov advokat, pozvao je javnost da se suzdrži od izricanja presude dok se slučaj ne završi.

– Namjeravamo se boriti protiv svake pojedine optužbe dok porota ne donese svoju presudu. Do tada se iskreno nadamo da je vojska SAD-a u potpunosti spremna poštivati ustavna prava bojnika Stokina u svakoj fazi ovog procesa, unutar i izvan sudnice. Pozivamo sve da zadrže otvoren um, da upamte da se bojnik Stokin smatra nevinim i da shvate da ova borba tek počinje – rekao je Kapovila.

Dvojica bivših Stokinovih pacijenata u ekskluzivnim intervjuima za CBS News opisala su kako je vojni doktor izdao njihovo povjerenje.

Obojica su ispričala svoja svjedočanstva anonimno, zbog straha od odmazde. Oba muškarca, koji su sada u penziji, opisali su da su posjećivali Stokina zbog fizičke boli. Kad bi završili sami s ljekarom u sobi, bili su zamoljeni da se skinu, a on bi im zatim pregledao donji dio tijela i genitalno područje, neprikladno ih dodirujući.

Jedan od muškaraca, penzionisani narednik I. klase koji je potražio liječničku pomoć na temelju preporuke za liječenje artritisa u ramenima, rekao je da je isprva bio “jako zbunjen” Stokinovim temeljitim pregledom.

– Ja i dr. Stokin ostali smo sami u sobi. Prvo mi je pregledao ramena, a zatim me zamolio da ustanem, spustim hlače i podignem ogrtač. Lice dr. Stokina bilo je u razini mojih prepona i počeo mi je dirati genitalije – rekao je bivši Stokinov pacijent.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA