21.6 C
Sarajevo
06.05.2024

Studenti blokirali ulaz prestižnog Pariskog univerziteta: “Nećemo popustiti dok genocid u Gazi ne stane” (VIDEO)

Studenti su danas blokirali pristup prestižnom pariškom univerzitetu Sciences Po zbog rata u Gazi, zahtijevajući od sveučilišta da osudi postupke Izraela, u valu protesta započetog na američkim kampusima. Skandirajući poruke podrške Palestincima, studenti su istakli palestinske zastave na prozorima i iznad ulaza u zgradu. 

Nekoliko ih je nosilo crno-bijelu maramu kefiju koja je postala simbol solidarnosti s Gazom. “Kada vidimo što se događa u Sjedinjenim Državama, a sada i u Australiji, stvarno se nadamo da će zaživjeti ovdje u Francuskoj, akademski svijet ima svoju ulogu”, rekao je 22-godišnji Hicham, student na diplomskom studiju ljudskih prava i humanitarnih studija na sveučilištu Sciences Po.

Studenti, rekao je, žele da Sciences Po osudi postupke Izraela. “Jako smo sretni što se (studenti) na sve više sveučilišta aktiviraju. Nadamo se da će se ovo proširiti na sva sveučilišta i šire… nećemo popustiti dok genocid u Gazi ne stane”, rekla je 20-godišnja Zoe, studentica javne uprave na Sciences Po.

- OGLAS -

Uprava Science Poa nije odgovorila na zahtjev za komentar. Policija je u srijedu navečer udaljila prvu grupu studenata koji su blokirali Sciences Po, objavili su francuski mediji, što su osudili političari s lijevog spektra.

Jučer su na američkim kampusima ponovno izbili sukobi između policije i studenata koji se protive izraelskom ratu u Gazi, što dovodi u pitanje nasilne metode koje koriste snage reda za zaustavljanje protesta koji su se intenzivirali nakon masovnih hapšenja na Sveučilištu Columbia prošle sedmice.

- Advertisement -

Izraelska vojska ubila je najmanje 34.305 Palestinaca u svom napadu na Gazu, objavile su jučer zdravstvene vlasti Gaze. Izrael uzvraća udarac za napad militanata Hamasa 7. oktobra u kojem je ubijeno 1200 ljudi i tokom kojeg je u Gazu dovedeno 253 talaca, tvrde Izraelci.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA