11 C
Sarajevo
25.05.2024

Biden poziva Kongres: Ova administracija neće čekati sljedeću masovnu pucnjavu

“Ova administracija neće čekati sljedeću masovnu pucnjavu” da bi pozvala na akciju, rekao je američki predsjednik u povodu godišnjice napada u kojemu je 14. veljače 2018. ubijeno 17 ljudi.

“Danas pozivam Kongres da donese reforme u skladu sa zdravim razumom koje se tiču oružja”, rekao je Biden, pozvavši da se konačno uvedu provjere u prodajnom lancu kojima će se utvrditi tko su kupci oružja te da se zabrani upotreba pušaka i šaržera velikog kapaciteta.

Biden je istaknuo da se mora “stati na kraj nedodirljivosti proizvođača oružja koji svjesno ‘puštaju’ u prodaju ratno oružje na naše ulice”.

- OGLAS -

Godine 2018., na Valentinovo, 19-godišnji Nikolas Cruz otvorio je vatru na srednju školu Marjory Stoneman Douglas na jugoistoku Floride, usmrtivši pritom 14 srednjoškolaca i tri odrasle osobe prije nego što je uhićen.

Prethodne je godine izbačen iz škole iz “disciplinskih razloga”, no u međuvremenu je uspio legalnim putem nabaviti poluautomatsku pušku.

- Advertisement -

Unatoč neviđenom angažmanu srednjoškolaca Parklanda koji su zatražili strožu kontrolu prodaje oružja, predsjednik Donald Trump tada je odbio razmotriti zabranu.

Mnoge američke administracije dosad nisu uspjele zaustaviti porast broja masovnih ubojstava čije su mete najčešće srednje škole, trgovački centri, tvrtke ili vjerski objekti, prenosi N1.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA