20 C
Sarajevo
15.06.2024

Francuska odobrila novi zakon, cilj suzbijanje vjerskog ekstremizma

Francuska skupština u utorak je odobrila zakon osmišljen uglavnom za suzbijanje porasta islamizma u gradovima za koje vlada kaže da prijete nacionalnom jedinstvu.

Zakon nije izdvojio nijednu određenu religiju, ali suzbio je prakse poput prisilnih brakova i testiranja na nevinost na prvu bračnu noć, javio je Reuters.

Obuhvata oštre mjere protiv online apologeta za djela nasilja, stroži nadzor vjerskih udruženja i stroža ograničenja u obrazovanju djece van redovnih škola.

- OGLAS -

Procjenjuje se da muslimansko stanovništvo Francuske broji oko pet miliona ljudi, mnogi čiji porodično porijeklo leži u Alžiru ili drugim dijelovima bivšeg carstva.

Zemlja je pretrpila val islamističkih militantnih napada posljednjih godina, a borba protiv vjerskog ekstremizma, za francuski identitet i domaću sigurnost bit će centralna pitanja na predsjedničkim izborima sljedeće godine.

- Advertisement -

Predstavljen parlamentu na 115. godišnjicu zakona kojim je utvrđeno razdvajanje države i religije u Francuskoj, zakon su neki iz lijevo orijentisanih stranaka nazvali napadom na islam, a krajnje desničari i neki konzervativci kazali su da je preslab.

Zakon je predstavljao “snažnu ofanzivu” sekularne države, rekao je ministar unutrašnjih poslova Gerald Darmanin.

– To je težak tekst, ali neophodan za Republiku – rekao je Darmanin za RTL radio uoči glasanja.

Zakon je prošao sa 347 glasova za i 151 protiv u donjem domu parlamenta, gdje većinu imaju centristička vladajuća stranka predsjednika Emmanuela Macrona i njegovi saveznici. Zakon se sada prebacuje na Senat, gdje dominira opozicija desnog centra.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA