26.6 C
Sarajevo
18.07.2024

IFJ: Ubijeno 65 medijskih djelatnika prošle godine

To je 17 ubijenih više nego 2019. godine, a broj poginulih je približno na istom nivou kao i devedesetih, rekao je IFJ u petak objavljujući detalje svog godišnjeg izvještaja o ubistvima novinara, prenosi AP.

Ubistva su se dogodila u 16 različitih zemalja tokom ciljanih napada, bombaških napada i incidenata s unakrsnom vatrom.

Ukupno je 2.680 novinara ubijeno otkako je 1990. godine  IFJ počeo registrirati stradale medijske djelatnike.

- OGLAS -

“Nemilosrdna vladavina kriminalnih bossova u Meksiku, nasilje ekstremista u Pakistanu, Afganistanu i Somaliji, kao i netrpeljivost tvrdolinijaša u Indiji i na Filipinima pridonijeli su nastavku krvoprolića novinara”, rekao je generalni sekretar IFJ-a Anthony Bellanger.

Četvrti put u pet godina, Meksiko je na vrhu popisa zemalja u kojima je ubijeno najviše novinara, 14 ubistava. U Afganistanu je 10 smrtnih slučajeva, devet u Pakistanu, osam u Indiji, po četiri na Filipinima i Siriji te po tri u Nigeriji i Jemenu. Bilo je i ubistava u Iraku, Somaliji, Bangladešu, Kamerunu, Hondurasu, Paragvaju, Rusiji i Švedskoj.

- Advertisement -

Uz smrtne slučajeve, IFJ je naveo da je najmanje 229 novinara bilo u zatvoru širom svijeta do marta 2021. zbog svog rada. Federacija je rekla da je Turska “najveći tamničar na svijetu” – s najmanje 67 medijskih djelatnika u svojim zatvorima. Nakon toga slijed Kina sa 23 uhapšena novinara , 20 u Egiptu, 16 u Eritreji i 14 u Saudijskoj Arabiji.

-Nijedna demokrtija vrijedna tog imena ne može zatvoriti glasnike slobode izražavanja – rekao je Bellanger.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA