11 C
Sarajevo
25.05.2024

Likvidacija nuklearnog naučnika: Iran pojma nije imao o Mossadovoj operaciji

Iran je započeo proizvodnju metalnog urana, kršeći sporazum iz 2015. godine. Ovo je u srijedu objavio The Wall Street Journal pozivajući se na Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA). Metalni uranij može se koristiti za stvaranje jezgre nuklearnog oružja, a Iran tvrdi da ga proizvodi u istraživačke svrhe.

Iranski nuklearni program i dalje je jedan od ključnih globalnih problema s velikim nivoom rizika budući da je Izrael izuzetno zabrinut zbog mogućnosti da Teheran postane nuklearna sila jer ga smatra prijetnjom svojoj opstojnosti. I pripravan je poduzeti sve što je potrebno kako bi onemogućio Iran da se dokopa nuklearne bombe.

“Poznati iranski nuklearni naučnik Mohsen Fakhrizadeh ubijen je u blizini Teherana, objavili su iranski mediji krajem novembra prošle godine. Ovo je ubistvo izazvalo veliki interes budući da Iran nije uspio detektirati kako je ugledni naučnik ubijen. Na kraju je zaključeno da je ubijen automatskim oružjem koje je bilo satelitski upravljano.

“Da je nakon brijanja koristio mirisnu vodicu, mi bismo mirisali po njoj”, riječi su jednog od navodnih učesnika u zahtjevnoj operaciji likvidacije Mohsena Fakhrizadeha. The Jewish Chronicle, najstarije jevrejske novine koje bez prestanka izlaze od 1841. godine u Londonu, objavio je opsežan tekst u kojem tvrdi da je riječ o akciji izraelske tajne službe Mossad, piše Jutarnji list.

- OGLAS -

Reuters i The Times of Israel tvrde kako nisu mogli neovisno potvrditi navode u tekstu.

Uzevši u obzir trenutnu političku situaciju na Bliskom istoku, Izrael koji ide prema izborima i Iran koji je u teškoj ekonomskoj i javnozdravstvenoj krizi, može se ipak procijeniti da je izgledno riječ o vjerodostojnom materijalu kojim određeni krugovi vlade u Jeruzalemu žele utjecati i na razmišljanje nove američke administracije.

- Advertisement -

Priča počinje 2018. godine kad je, što je višestruko potvrđeno, skupina agenata Mossada prodrla u tajni arhiv iranskog nuklearnog programa i došla u posjed izuzetno vrijednih obavještajnih informacija koje su neupitno dokazivale da Teheran napreduje u operaciji stvaranje nuklearnog oružja te da je ključna osoba iza tog tajnog programa upravo Fakhrizadeh. I tada je – od ovog trenutka sve u tekstu ostaje u okviru navodno, kako prenosi The Jewish Chronicle – donesena odluka da “Fakhrizadeh mora otići”, što u izraelskom špijunskom slengu označava likvidaciju.

 
“Fakhrizadeh je bio otac svega što smo pronašli u arhivi. Sve je bilo pod njegovim komandom, od nauke i tajnih mjesta do osoblja i know-howa. Vodio je operaciju kojom to treba sakriti od svih. Od tog trenutka bilo je samo pitanje vremena.” Tako priča izvor The Jewish Chroniclea.

Operacija je pokrenuta u martu prošle godine kad je 20 Mossadovih agenata otišlo u Iran koji je bio poharan prvim valom pandemije te su stupili u kontakt s lokalnim saradnicima. I tada kreće do u tančine isplanirana operacija nadzora tokom koje je Fakhrizadeh, ne znajući, bio pod budnim okom agenata izraelske tajne službe. Koji bi i mirisali po njegovoj vodici nakon brijanja da ju je koristio.

Uporedo je tekla operacija dostave posebnog oružja koje je upotrebljeno za likvidaciju. Taj je sklop bio težak jednu tonu, a u Iran je prokrijumčaren u dijelovima i zatim montiran. Prema izvorima jevrejskog sedmičnika, riječ je o automatskom oružju, ali njime nije bilo upravljano satelitski već su to radili agenti na terenu (iranski su izvori bili priznali da je napad izveden daljinski upravljanim oružjem). I, što posebno ističu izvori, riječ je o izuzetno preciznom oružju koje je bilo postavljeno na kamionet uz cestu kojom je iranski naučnik svakog petka putovao iz Teherana u Absard, gdje je imao vilu. Fakhrizadeh je bio u automobilu sa suprugom i šefom svoje sigurnosti. Ukupno je naučnika čuvalo 12 pripadnika službe sigurnosti. Kad je njegov automobil došao do tačke koju su agenti Mossada utvrdili, trebalo je samo pritisnuti dugme i hiperprecizno oružje je zapucalo. I potvrdilo svoj epitet: ispalilo je 13 metaka koji su pogodili samo Fakhrizadeha. Njegova žena, koja je sjedila do njega, ostala je nepovrijeđena. Tvrde i da su netačne iranske tvrdnje da je s četiri metka pogođen šef osiguranja.

Sklop automatskog oružja imao je jedan dodatak – bombu. Koja je aktivirana nakon što je Fakhrizadeh ubijen. Kamionet je bio dovoljno daleko da ne povrijedi nikoga iz pratnje, ali je snažna eksplozija izazvala dodatnu pomutnju na terenu i otvorila prostor agentima da neopaženo pobjegnu s prve linije. Izvor The Jewish Chroniclea tvrdi da su svi agenti uspjeli napustiti Iran. Čije službe nisu uspjele detektirati niti jednu osobu povezanu s akcijom niti ključne detalje operacije. “Režim je bio ponižen i devastiran. Čak je i Mossad bio iznenađen tako snažnim učinkom”, navodi izvor sedmičnika. I dodaje da je SAD za operaciju doznao u posljednji čas, ali bez detalja, s vrlo malo informacija. “Bilo je to kao mjerenje topline vode”, navodi neimenovani izvor. Tvrdi da je isto tako Washington izvijestio Jeruzalem o akciji ubistva bivšeg čelnika elitnih snaga Iranske revolucionarne garde Qasema Soleimanija.

Reuters podsjeća da su iranski mediji objavili da je Fakhrizadeh umro u bolnici nakon što su ga naoružani atentatori ubili iz automobila. Ubrzo nakon njegove smrti Iran je upro prst u Izrael, a ministar vanjskih poslova Javad Zarif na Twitteru je pisao o “ozbiljnim naznakama izraelske uloge”.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA