6.6 C
Sarajevo
05.05.2024

Macron uputio hitan apel: “Moramo proizvoditi više oružja, Evropa umire”

Međutim, mnogi zvaničnici EU vjeruju da trenutno ne postoji vjerodostojna alternativa američkom vojnom kišobranu, a neki sumnjaju da Macron "gura" francuske industrijske interese.

Predsjednik Francuske, Emmanuel Macron, apelirao je u četvrtak na jaču, integriraniju evropsku odbranu, kazavši da kontinent ne smije postati vazal Sjedinjenih Država dok je iznosio svoju viziju za nametljiviju Evropsku uniju na globalnoj sceni.

Sa samo tri godine preostale od njegovog drugog i posljednjeg mandata na dužnosti, i nakon što je izgubio parlamentarnu većinu 2022., Macron (46) želi pokazati svojim kritičarima da je zadržao energiju i svježe razmišljanje koji su mu pomogli da postane predsjednik 2017., prenosi Reuters.

“Postoji rizik da bi naša Evropa mogla umrijeti. Nismo opremljeni da se suočimo s rizicima“, rekao je Macron u svom govoru na Sorbonni u Parizu, upozoravajući da bi vojni, ekonomski i drugi pritisci mogli oslabiti i rascjepkati Evropsku uniju od 27 zemalja.

- OGLAS -

Macron je također rekao da se Rusiji ne smije dopustiti da pobijedi u Ukrajini te je pozvao na jačanje evropskih kapaciteta kibernetičke sigurnosti, bliže odbrambene veze s Britanijom nakon Brexita i stvaranje evropske akademije za obuku visokog vojnog osoblja.

“Nema odbrane bez odbrambene industrije… imali smo decenije nedovoljnih ulaganja“, rekao je, dodavši da bi Evropljani trebali dati prednost kupnji evropske vojne opreme.

“Moramo proizvoditi više, moramo proizvoditi brže i moramo proizvoditi kao Evropljani“, dodao je Macron.

“Evropa mora pokazati da nikada nije vazal Sjedinjenih Država” i da također zna razgovarati sa svim drugim regijama svijeta, rekao je.

Macron je dugo pozivao na evropsku “stratešku autonomiju” koja uključuje manje oslanjanje na Sjedinjene Države, stajalište koje je dobilo veći odjek u susretu s obnovljenom kandidaturom Donalda Trumpa za Bijelu kuću. Trump je često optuživao Evropu za besplatno opterećivanje odbrane na račun Sjedinjenih Država.

Međutim, mnogi zvaničnici EU vjeruju da trenutno ne postoji vjerodostojna alternativa američkom vojnom kišobranu, a neki sumnjaju da Macron “gura” francuske industrijske interese.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA