15 C
Sarajevo
27.07.2024

Mijanmarska policija pucala na demonstrante u bivšem glavnom gradu Baganu

Policija u Baganu, bivšem glavnom gradu Mijanmara, otvorila je u nedjelju vatru na demonstrante koji su protestovali protiv vojnog puča, izvedenog u februaru ove godine, prenosi Anadolu Agency (AA).

Ranjeno je nekoliko ljudi, prema svjedočenjima i video snimcima na društvenim mrežama.

Ranjeno je najmanje pet osoba dok je policija pokušala razbiti protest u Baganu.

- OGLAS -

Grad, smješten u centralnoj regiji Mandalay, nalazi se na UNESCO-vom popisu svjetske baštine. Bagan je najpoznatiji po tome što je jedna od glavnih turističkih atrakcija u zemlji, ali bio je i poprište velikih protestnih marševa protiv preuzimanja vlasti od 1. februara.

Veliki protesti svakodnevno se organizuju u mnogim gradovima i mjestima u Mijanmaru, a snage sigurnosti odgovaraju silom i masovnim hapšenjima.

- Advertisement -

Najmanje 18 demonstranata ubijeno je 28. februara, a 38 u srijedu, podaci su Ureda za ljudska prava Ujedinjenih nacija. Više od 1.500 ih je uhapšeno, saopćilo je nezavisno Udruženje za pomoć političkim zatvorenicima.

I tokom protesta u drugim mjestima u nedjelju, uključujući dva najveća grada Jangona i Mandalayja, također je upotrijebljena sila. Korišten je suzavac, gumeni meci i šok bombe.

Mijanmarska vojska je 1. februara ove godine izvela udar i preuzela vlast u toj zemlji pod izgovorom da su novembarski izbori bili neregularni.

Vojska je proglasila jednogodišnje vanredno stanje i uhapsila čelnike vlade, uključujući i mijanmarsku liderku Aung San Suu Kyi. Masovni antipučistički protesti počeli su 6. februara.

Ujedinjene nacije, Evropska unija i brojne zemlje, poput Turske, Sjedinjenih Američkih Država, Kanade i Velike Britanije su najoštrije osudili vojni udar u Mijanmaru.

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA