31 C
Sarajevo
08.07.2024

Putin predočio Orbanu ultimatum za mir u Ukrajini: “Rusija želi potpuni kraj sukoba”

Nakon sastanka u Kremlju, dvojica lidera izašla su pred novinare i održali zajedničku pres-konferenciju.

Ruski predsjednik Vladimir Putin se danas sastao s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom i kazao kako Rusija želi potpuni kraj rata u Ukrajini, no da ima svoje uslove.

Nakon sastanka u Kremlju, dvojica lidera izašla su pred novinare i održali zajedničku pres-konferenciju.

Ruski lider je kazao da je Moskva uvijek bila otvorena za političko i diplomatsko rješenje. “Međutim, s druge strane čujemo o nevoljkosti (da se problem riješi mirnim putem)”, kazao je.

- OGLAS -

Putin je rekao da ga je Orban obavijestio o nedavnom sastanku s ukrajinskim predsjednikom Zelenskim u Kijevu te o mađarskom prijedlogu o hitnom prekidu vatre, koji bi omogućio početak pregovora.

Ruski predsjednik je odmah dodao da Ukrajina na to neće pristati jer “Zelenski želi da se nastavi vanredno stanje jer želi ostati zauvijek na vlasti”.

- Advertisement -

Putin je dodao da Rusija želi “potpuni i konačni kraj sukoba”, a ključ za okončanje sukoba trebali bi biti, rekao je, ruski prijedlozi. Dodao je da je zahvalan Orbanu na pokušaju da se obnovi dijalog između Rusije i Evrope.

“Sigurno ste čuli moje obraćanje vodstvu Ministarstva vanjskih poslova Rusije nedavno u Moskvi. U njemu sam opisao našu poziciju vezanu uz moguću mirovnu nagodbu kojom bi se okončao sukob. Naravno, spreman sam s vama raspraviti o svim njenim aspektima”, rekao je Putin podsjećajući na svoj ultimatum Ukrajini.

Putin je 14. juna na sastanku s vodstvom ruskog Ministarstva vanjskih poslova predstavio svoje, kako je rekao, “uvjete za početak mirovnih pregovora s Ukrajinom”.

Tada je kazao da se ukrajinske snage moraju se povući s teritorija svih četiriju regija koje je Putin proglasio dijelovima Rusije (Donjeck, Luhansk, Zaporižja i Herson). Ruska vojska trenutno u potpunosti ne kontrolira nijednu od te četiri regije.

Uz povlačenje ukrajinskih snaga iz četiri ukrajinske regije, Putin je kao dio ultimatuma postavio i uvjet prema kojem će Kijev obećati da nema namjeru ući u NATO.

“Također smo razgovarali o izgledima za odnose Rusije s Evropom, posebno o načelima buduće sigurnosne arhitekture na kontinentu. Sve u svemu pregovori su bili pravovremeni i korisni”, kazao je na kraju Putin.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA