11.6 C
Sarajevo
20.09.2024

Šest osoba poginulo u neredima u Džakarti nakon objave izbornih rezultata

Šest osoba poginulo je, a oko 200 ozlijeđeno  u neredima koji su buknuli u dijelovima Džakarte u utorak navečer, nakon što je izborna komisija potvrdila da je predsjednik Joko Widodo pobijedio na prošlomjesečnim izborima, rekao je guverner indonezijskog glavnog grada Anies Baswedan .

Protesti koje su u utorak organizirali Widodovi protivnici, pristalice njegovog protukandidata generala Prabowa Subianta, počeli su mirno ali su tokom večeri postali nasilni, prisilivši policiju da koristi suzavac kako bi rastjerala mnoštvo. 

Neki od onih koji su dolazili na proteste nosili su drvene motke, a neki su namazali pastu za zube oko očiju, očito kako bi se zaštitili od suzavca, prenosi Reuters.

- OGLAS -

“Čini se da je većina demonstranata  došla izvan Džakarte, a policija je pronašla omotnice s novcem za neke ljude koje su pretresli” – izjavio je na konferenciji za novinare glasnogovornik Nacionalne policije Muhamad Iqbal.

“Ovo nije spontani incident, to je  pripremljeno. Postoje indicije da su demonstranti plaćeni i da su nastojali izazvati haos “, rekao je.

- Advertisement -

Stotine studenata također je mirno protestiralo  u gradu Medanu, na sjeveru otoka Sumatre, tražeći istragu o navodnim prevarama  na izborima, izvijestio je TVOne.

Opća izborna komisija (KPU) potvrdila je u utorak neslužbene  izborne rezultate  prema kojima je  Widodo dobio 55,5 posto glasova, a   Prabowoa ima 44,5 posto glasova.

Widodo je osvojio više od 85 miliona glasova od  ukupno 154 miliona glasova u trećoj najvećoj demokratiji na svijetu, ali penzionisani  general Prabowo navodio je navodio je “masovne prevare i nepravilnosti”.

Analitičari kažu kako Widodoova dvocifrena prednost u glasovima znači da opozicija nema jake argumente za tvrdnju kako su izbori bili namješteni, ali islamski pristalice  Prabowoa mogli bi uzrokovati značajne poremećaje.

Islamske grupe, od kojih mnoge podržavaju Prabowoa, u prošlosti su mogle mobilizirati stotine hiljada pristalica, navodi Reuters.

Od kraja 2016. organizirali su seriju protesta protiv tadašnjeg guvernera Džakarte Basukija Tjahaja Purname, prvog  kineskog kršćanina koji je imenovan na tu dužnost, a koji je potom uhapšen zbog uvrede Kur'ana.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA