11.6 C
Sarajevo
05.05.2024

Skandal trese Putinovu Rusiju: Uhapšen drugi čovjek Ministarstva odbrane! Ovo su pravi razlozi!

Zamjenik ministra odbrane Ruske Federacije, Timur Ivanov, priveden je od strane Istražnog komiteta Ruske Federacije pod optužbom da je primio posebno veliko mito.
Prema prokremljskim izvorima, FSB je pet godina prikupljao materijal o Ivanovu. Naredbu je izdao Vladimir Putin!

Bivši ukrajinski diplomata u BiH i Hrvatskoj, Oleksandr Levchenko, za „Face.ba“ piše o aktuelnoj situaciji u Ukrajini i svijetu.

„Dana 23. aprila 2024. godine, zamjenik ministra odbrane Ruske Federacije Timur Ivanov priveden je od strane Istražnog komiteta Ruske Federacije pod optužbom da je primio posebno veliko mito i poslat je u pritvor. Ministar Sergej Šojgu ga je 24. aprila 2024. uklonio sa funkcije.

Od 2012. godine Ivanov je bio na mjestu zamjenika šefa Vlade Moskovske regije, kada je Sergej Šojgu bio guverner regije. Od 2013. do 2016., Ivanov je bio generalni direktor ‘Odbranagradnje’, a potom je imenovan za zamjenika ministra odbrane Ruske Federacije Sergeja Šojgua. U Ministarstvu odbrane (MORF) nadgledao je pitanja u vezi sa upravljanjem imovinom i smještajem trupa, stambenim i medicinskim osiguranjem Ruskih oružanih snaga.

- OGLAS -

Bio je odgovoran za izgradnju, rekonstrukciju i remont objekata Ruskog ministarstva odbrane i vojne hipoteke. Tokom pandemije 2020. godine nadgledao je izgradnju šesnaest multifunkcionalnih medicinskih centara Ministarstva odbrane, kao i izgradnju glavnog hrama Oružanih snaga. 23. aprila 2024. priveden je na svom radnom mjestu od strane organa za provođenje zakona.

Prijeti mu do petnaest godina zatvora. Sud je 24. aprila potvrdio hapšenje na dva mjeseca. Ivanov nije priznao krivicu. Druga osoba uhapšena u slučaju mita bio je šef kompanije ‘Bregovi Volge’, Sergej Borodin, koji je bio u prijateljskim odnosima sa zamjenikom ministra odbrane Ruske Federacije i učestvovao u izgradnji i kapitalnoj sanaciji objekata Ministarstva odbrane.

Kompanija na čelu sa Borodinom izgradila je imanje ‘Ivanovf’ u regionu Tver. Borodin je imao zajednički posao sa Ivanovljevom suprugom Svetlanom Maniovič.

Prema nekim izvorima, pravi razlog hapšenja Ivanova je sumnja u izdaju. Međutim, advokat Ivanova je naveo da je klijent optužen samo za primanje mita, a podaci o izdaji su lažni. Postalo je nadaleko poznato da porodica Ivanova skriva elitnu nekretninu vrijednu milijardu rubalja. 2019. godine, Ivanov je uvršten u  ‘Najbogatije ljude iz svijeta sigurnosti u Rusiji – 2019.’ sa porodičnim prihodom za 2018. u iznosu od 136,7 miliona rubalja, dok se prihod samog Ivanova procjenjuje na 13,6 miliona rubalja.

Ivanov i njegova supruga potrošili su više od milion eura na odmor na Azurnoj obali, a Svetlanine lične račune platila je kompanija uključena u obnovu okupiranog Mariupolja. Supruga Ivanova se formalno razvela od muža nakon što je on sankcionisan kako bi izbjegla sekundarne sankcije, ali je nastavila da troši novac u zemljama EU. Nakon početka potpune ruske invazije na Ukrajinu, Ivanov je uvršten na sankcione liste Sjedinjenih Država i Velike Britanije zbog podrške ruskoj agresiji i odgovornosti za izbijanje rata.

Ubrzo se našao i pod sankcijama Evropske unije, Australije, Japana, Ukrajine, Švicarske, Kanade i Novog Zelanda. Teritorije Ukrajine koje je Rusija privremeno okupirala postale su za Ivanova pravi rudnik zlata. Svi izvođači MORF-a plaćaju ‘mito’, dok se za gradnju na okupiranim teritorijama izdvaja tri-četiri puta više nego inače.

Ministar odbrane Ruske Federacije, čijise novčanik smatra Ivanovim, nije mogao ne znati za ovo. Šef PVK ‘Wagner’, Prigožin, nazvao je Ivanova ‘kradljivcem blaga’ i kritikovao ga u prisustvu samog Putina. Nakon Prigožinove smrti, sam Ivanov se aktivno bavio sudbinom materijalne imovine šefa PVK-a. Postoje informacije da je Ivanov tražio od Prigožina mlađeg da preda naftna i plinska polja u Siriji i dijamantska polja u Centralnoafričkoj Republici, koja su pod kontrolom PVK ‘Wagner’.

Portparol ruskog predsjednika D. Peskov rekao je da je Vladimir Putin obaviješten o pritvaranju Ivanova. Na ovo je upozoren i ministar odbrane Sergej Šojgu. Prema prokremljskim izvorima, FSB je pet godina prikupljao materijal o Ivanovu. Naredbu za hapšenje Ivanova navodno je dao lično Vladimir Putin.

Zbog toga je Ivanov osumnjičen za izdaju, a o mitu govori se za širu javnost. Moskva zasad ne želi javno da govori o izdaji zbog velikog skandala. Predsjednik Ruske Federacije navodno je naredio hapšenje nakon što se uvjerio da je riječ o izdaji jer, prema pisanju mnogih opozicionih ruskih medija, ‘niko nikog ne bi hapsio’ za korupciju. Operativnu pratnju Ivanova vodila je Vojna kontraobavještajna uprava, koja se obično ne bavi pitanjima korupcije. Operativci provode istražne radnje u Ivanovljevoj vili u Dagestanu.

Ivanov je rukovodio svim velikim građevinskim projektima Ministarstva odbrane, uključujući gradnju Patriotskog parka i kosmodroma ‘Istočni’. Nakon potpune invazije ruske vojske na Ukrajinu, radio je na projektu obnove okupiranog Mariupolja. Porodica Ivanov posjeduje vilu na Rubljovki (elitni kvart) i plemićko imanje iz 19. vijeka na Prečistenki u Moskvi – svako imanje vrijedi oko 600 miliona rubalja.

Timur Ivanov i njegova supruga stalni su heroji sekularnih hronika. U štampi su se pojavile publikacije o automobilu Aston Martin, vrijednom oko 100.000 dolara, koji je Ivanov poklonio svojoj supruzi, još jednom Svetlaninom rođendanu, čija je proslava održana u Moskovskom carskom jaht-klubu uz učešće zvijezda estrade i njegova organizacija i održavanje koštali su nekoliko miliona.

U martu 2013. godine, Timur Ivanov se nalazi pored Šojgua, na čelu ‘Odbranagradnje’, specijalizovanog za izgradnju stambenih objekata za vojno osoblje, kao i društveno značajnih i strateški važnih objekata Ministarstva odbrane. ‘Odbranagradnja’ je rupa bez dna za mogućnosti korupcije, ali do sada nije izazvala hapšenja.

Postoje dvije verzije onoga što se događa: jačanje grupe snaga sigurnosti, koje počinju pokazivati ne samo da nema nedodirljivih figura, već da se pravila igre mijenjaju: sada će oni i samo oni kontrolirati glavne finansijske tokovi u zemlji. Dakle, nova pravila igre su takva da će svi tokovi korupcije sada ići samo preko FSB-a, a to je odobreno na najvišem nivou.

Dakle, pritvor Ivanova definitivno nije borba protiv korupcije, već preraspodjela finansijskih tokova. Nema sumnje da će poslje prvog straha, za dvije-tri nedjelje, svi ponovo početi da kradu novom snagom… a korupcijska renta će se višestruko povećati.

Drugi mogući razlog za hapšenje Ivanova je izdaja. Na kraju je Ivanov upućen u istražni zatvor zbog sumnje da je primio mito. Svi su znali da je on ključni korumpirani funkcioner u strukturi Ministarstva odbrane Ruske Federacije, ali Ivanov je priveden tek nakon što su se pojavile sumnje u izdaju.“

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA