16.6 C
Sarajevo
20.05.2024

Slovenija sutra zvanično pokreće proces priznanja Palestine kao nezavisne države

Za usvajanje akta o priznanju Palestine potrebna je prosta većina u Narodnoj skupštini.

Vlada Republike Slovenije trebala bi u četvrtak pokrenuti postupke za priznanje Palestine kao nezavisne države, saopćeno je iz Ureda premijera Slovenije.

“Slovenska javnost je već bila obaviještena o ovoj namjeri kada su premijer Robert Golob i njegovi kolege premijeri Španije, Irske i Malte potpisali izjavu o priznanju Palestine u Briselu na marginama Evropskog vijeća u martu, tada kada priznanje bude donosilo pozitivne učinke za stanje u Gazi i kada za to bude najpovoljniji trenutak”, saopćili su iz Vlade Slovenije.

Vlada Slovenije već priprema prijedlog za pokretanje procesa priznavanja Palestine na način da će “priznanje pridonijeti postizanju sporazuma o prekidu vatre u Gazi i oslobađanju talaca”, dodali su, pozivajući na trenutni prekid zločina u Gazi, što zahtijeva hitan prekid izraelskih napada na Gazu i traženje rješenja za pregovaračkim stolom.

- OGLAS -

Vlada Republike Slovenije također ostaje u kontaktu sa zemljama istomišljenicima, “ali odluka o načinu i vremenu priznanja suverena je odluka pojedine države”, dodali su.

Krajem marta, na marginama samita EU, premijeri Slovenije, Španije, Irske i Malte usvojili su zajedničku izjavu u kojoj su izrazili spremnost da priznaju Palestinu kada to bude moguće učiniti učinkovito i za to budu prikladne okolnosti. Ministrica vanjskih poslova Tanja Fajon također je više puta izrazila podršku priznanju Palestine.

- Advertisement -

Da bi priznala Palestinu, Vlada će najprije morati donijeti odluku o priznanju Palestine, a potom čin priznanja moraju odobriti Parlamentarni odbor za vanjsku politiku i Narodna skupština. Za usvajanje akta o priznanju Palestine potrebna je prosta većina u Narodnoj skupštini.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA