25 C
Sarajevo
29.04.2024

U Sydneyju održana hitna sjednica s predstavnicima vjerskih zajednica: Đemila Talić Gabriel u centru multikulturalnih napora za stabilnost u australijskom gradu

Sastanku je prisustvovala i Đemila Talić Gabriel, savjetnica za multikulturalizam u Policijskoj upravi Novog Južnog Walesa, čiji doprinos u smirivanju napetosti ima neizmjernu važnost.

U Sydneyju je danas održana hitna sjednica Policijske uprave Novi Južni Wales s predstavnicima vjerskih zajednica u svjetlu nedavnih dešavanja u ovom gradu.

Sastanku je prisustvovala i Đemila Talić Gabriel, savjetnica za multikulturalizam u Policijskoj upravi Novog Južnog Walesa, čiji doprinos u smirivanju napetosti ima neizmjernu važnost.

“Ovo je vrlo teško vrijeme za zajednicu u Novom Južnom Walesu. Nadam se da će lideri naporno raditi kako bi održali mir među ljudima i omogućili policiji da obavlja svoj posao. Veoma mi je žao zbog onoga što se dogodilo žrtvama i njihovim porodicama. Neophodno je da zajednice sarađuju s policijom kako bi ostali sigurni. Iako se ponekad dogode užasne stvari, nećemo dopustiti da naruše mir i harmoniju koje cijenimo. Nastavit ćemo stajati zajedno i brinuti jedni o drugima”, istakla je Talić Gabriel.

- OGLAS -

Njena uloga kao savjetnice za multikulturalizam ne samo da pridonosi boljem razumijevanju i integraciji među različitim kulturnim grupama u državi, već i promovira aktivnu saradnju između policije i zajednica u cilju očuvanja sigurnosti i mira. Kako su australski zvaničnici već isticali, važno je da zajednica ostane mirna, nastavi slušati i prijavljivati sumnjivo ponašanje policiji te da ne preuzima zakon u svoje ruke.

Inače, Đemila Talić Gabriel, koja se, pored ostalog,  bavi i promocijom bosanskohercegovačke kulture u Australiji, članica je brojnih odbora za bh. dijasporu godinama unazad, a svojim radom snažno doprinosi višekulturalnom tkanju Sydneyja, gdje živi oko 14.000 Bosanaca i Hercegovaca.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA