11.6 C
Sarajevo
20.09.2024

Ured Angele Merkel: Kancelarka nije znala za pjesme u Zagrebu

Tijekom predizbornog skupa HDZ-a u Zagrebu u subotu 18. maja na kojemu je bila i njemačka kancelarka Angela Merkel, okupljenima je u Ciboni puštena i pjesma Marka Perkovića Thompsona čiji su nastupi bili zabranjimani i u Njemačkoj. Izazvalo je to mnoge reakcije u njemačkim medijima.

Primjerice, berlinski Der Tagesspiegel pisao je kako su nastup kancelarke na predizbornom skupu u Zagrebu na kojem je ona upozorila na opasnost od jačanja desnog populizma i nacionalizma “zasjenili upadljivi nacionalistički tonovi”. Pritom ovaj dnevnik misli prvenstveno na dvije stvari – govor Karla Resslera u kojem je spomenuo Bleiburg – te činjenicu da je tijekom predizbornog skupa preko razglasa puštena i Thompsonova pjesma “Lijepa li si”.

Berlinski list piše kako njemački gosti vjerojatno nisu bili ni svjesni čija se to pjesma ori sportskom dvoranom Cibona – i podsjeća da su “koncerti ustaškog barda Marka Perkovića Thompsona u više navrata posljednjih godina bili zabranjeni i u Njemačkoj”.

- OGLAS -

Glasnogovornik iz ureda njemačke kancelarke Angele Merkel na upit N1 televizije o ovom slučaju odgovorio je:

“Kancelarka Merkel nije bila upoznata s pjesmama koje će se puštati tijekom stranačkoga skupa u Zagrebu, kao ni sa sadržajem tih pjesama. Kancelarka Merkel je tokom  svog posjeta Zagrebu jasno izrazila svoj stav u kojem se suprotstavlja nacionalizmu”.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA