10.5 C
Sarajevo
01.10.2024

UŽIVO | Iran lansirao rakete na Izrael! Stiglo dodatno upozorenje Irana: “Pogriješite ponovo i kreće drugi val!”

Donosimo vam najnovije informacije o ratu na Bliskom istoku.

Donosimo vam najnovije informacije o ratu na Bliskom istoku. Izrael je potvrdio da je započeo kopnenu invaziju u Libanu. Iran je lansirao rakete na Izrael.

21.27 Oglasio se Hamas, pohvalio iranski napad

Hamas je pohvalio iranski raketni napad na Izrael za koji je Iran rekao da je pokrenut kako bi osvetili smrt vođe Hamasa, Ismaila Haniyeha, vođe Hezbollaha, Hassana Nasrallaha, i iranskog brigadnog generala, Abasa Nilforoušana.

- OGLAS -

“Čestitamo na herojskom raketnom udaru koji je izveo Islamski revolucionarni korpus u Iranu na velika područja naših okupiranih teritorija, kao odgovor na kontinuirane zločine okupatora nad narodima u regiji i kao odmazdu za krv herojskih mučenika naše nacije”, stoji u saopćenju Hamasa.

21.10 Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost: “Napad je poražen i neučinkovit”

- Advertisement -

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan održao je konferenciju za novinare u Bijeloj kući.

Potvrdio je da Sjedinjene Države sarađuju s Izraelom “kako bi procijenile učinak napada” te je ponovio kako se u ovom trenutku ne zna da je iko smrtno stradao. “Ukratko, čini se da je ovaj napad poražen i neučinkovit”, naglasio je. 

Poručio je da napad predstavlja “značajnu eskalaciju od strane Irana”. “Jednako je značajno da smo uspjeli iskoračiti s Izraelom i stvoriti situaciju u kojoj niko nije ubijen u Izraelu koliko znamo u ovom trenutku”, dodao je. Tvrdi kako je Bijela kuća “jasno dala do znanja da će biti posljedica za ovaj napad”.

21.01 Američki dužnosnik: “Naši razarači su presretali iranske projektile”

Razarači američke mornarice u Sredozemnom moru presretali su iranske balističke projektile tokom napada na Izrael, prema dužnosniku Američkog ministarstva odbrane.

SAD trenutno ima tri razarača s navođenim projektilima koji djeluju u istočnom Sredozemlju: USS Arleigh Burke, USS Cole i USS Bulkeley.

Američki razarači također su sudjelovali u presretanju iranskih balističkih projektila i bespilotnih letjelica 13. aprila, oborivši nekoliko projektila lansiranih na Izrael.

20.52 Iran: “Ako Izrael ponovo pogriješi, doći će do drugog vala koji će biti još destruktivniji”

Ebrahim Azizi, čelnik Odbora za nacionalnu sigurnost i vanjsku politiku Iranskog parlamenta, rekao je na iranskoj državnoj televiziji da je ovo bio prvi val napada Islamske revolucionarne garde. Kaže da su izraelski “vojni centri i objekti bili mete, ali su napadi mogli dovesti do toga da budu pogođeni i civili zbog mogućih pogrešnih procjena”.

Azizi kaže da ako Izrael ponovno “pogriješi”, doći će do drugog vala koji će biti “još destruktivniji”. Dodaje da prema iranskim procjenama Izrael “ne može uzvratiti” na iranski napad večeras.

20.40 Izraelska vojska: “Ispaljeno oko 180 projektila, većinu smo presreli”

Izraelska vojska kaže da je identificirala oko 180 projektila ispaljenih prema Izraelu iz Irana. Izraelski sigurnosni dužnosnik također je rekao da su izraelske zračne snage “djelovale na učinkovit i precizan način”, presrevši većinu projektila. Ipak, identificirano je nekoliko pogodaka, a šteta se procjenjuje.

20.26 CNN-ov reporter uživo iz Tel Aviva: “Nevjerovatno je da nije bilo žrtava”

CNN-ov reporter Jim Sciutto javio se uživo u program CNN-a netom nakon serije iranskih napada na Tel Aviv u utorak navečer, opisujući kako je na terenu izgledalo raketiranje i obavijest da je napad završen.

“Nismo vidjeli samo ove projektile nego i izraelsku protuzračnu odbranu, koja je presretala projektile. Vidjeli smo razne nivoe odbrane. Najviše me iznenadilo što su presretali istočno od nas i iznad naših glava i vidjeli smo fragmente projektila. To su fragmenti projektila koji su presretnuti. Bilo mi je jasno da se iznad naših glava presreću rakete i zbog gravitacije smo se sklonili na sigurno”, kazao je u programu uživo.

20.25 Sky News: “Počinje rat balističkim raketama. Tačno to su SAD htjele izbjeći”

Vanjskopolitički urednik Sky Newsa, Dominic Waghorn, upozorio je da se upravo događa “rat balističkim projektilima” na Bliskom istoku nakon što je Iran ispalio stotine projektila.

20.24 Reutersov izvor: “Teheran je obavijestio Rusiju i SAD prije nego što je pokrenuo napad”

“Teheran je obavijestio Rusiju prije raketnih napada na Izrael”, rekao je Reutersu jedan visoki dužnosnik. Dužnosnik je također rekao da je Iran upozorio SAD diplomatskim kanalima “neposredno prije napada”.

Rusija i Iran ojačali su veze usred rata u Ukrajini, pri čemu je Iran opskrbljivao Moskvu balističkim projektilima. Prošlog mjeseca je Antony Blinken, američki državni sekretar, izjavio kako Sjedinjene Države vjeruju da je Ruska vojska primila pošiljke iranskih balističkih projektila kratkog dometa Fath-360.

20.22 Glasnogovornik Izraelske vojske zaprijetio Iranu: “Bit će posljedica”

Kontraadmiral Daniel Hagari, glasnogovornik Izraelske vojske, potvrdio je kako trenutno nema dodatnih prijetnji prema Izraelu iz Irana.

BONUS VIDEO

20.17 Revidiran broj žrtava napada u Tel Avivu: Šest poginulih, a ne osam

Broj poginulih u terorističkom napadu u Tel Avivu revidiran je na šest, saopćila je policija. Još devet osoba je ranjeno. Ranije informacije su govorile o osam mrtvih i osam povrijeđenih. 

Jedan od terorista bio je naoružan jurišnom puškom, dok je drugi imao nož. Napali su civile na stanici lake željeznice, prije nego što su se nastavili kretati dalje pješice, napadajući ljude po ulicama.  Naoružani civili pucali su i “neutralizirali” dvojicu terorista, potvrdila je policija.

20.08 Iran: “Osamdeset posto lansiranih projektila pogodilo mete”

Iranska državna televizija tvrdi da je osamdeset posto, od oko dvjesta projektila lansiranih na Izrael, pogodilo svoje mete. Izraelske odbrambene snage tvrde kako “nisu upoznate” da je neko povrijeđen u napadu. 

20.07 “Nema podataka o žrtvama”

Portparol IDF-a Daniel Hagari kaže da trenutno nema dodatnih prijetnji prema Izraelu iz Irana, što ukazuje da je raketni napad završen.

20.06 Izrael ubio višeg operativca Hezbollaha

Izraelska vojska je saopćila da je ubila višeg operativca Hezbollaha u zračnom napadu na stambenu zgradu na rubu Bejruta.

Prema navodima izraelskih snaga, Mohammed Jaafar Qassir ubijen je u napadu u utorak poslijepodne. Qassir je navodno bio zadužen za Hezbollahovu jedinicu 4400 koja isporučuje oružje iz Irana u Liban i nadgledao je Hezbollahov razvoj precizno navođenih projektila.

Izraelska vojska je rekla da je Qassir također poslao stotine miliona dolara Hezbollahu posljednjih godina. Hezbollah nije komentirao izraelsku tvrdnju.

Qassirov brat Ahmad izveo je samoubilački napad u južnom izraelskom lučkom gradu Tiru 1982. godine u kojem je poginulo desetine izraelskih vojnika. Njegova se smrt svake godine obilježava kao “Dan šehida”.

20.00 Snimke iz Jerusalema

19.45 Izraelci smiju napustiti skloništa

Izraelci širom zemlje sada mogu napustiti svoja skloništa i zaštićene prostore, saopćeno je iz vojske. Nema izvješća o ozlijeđenima nakon raketnog udara, saopćila je Izraelska služba hitne pomoći.

19.20 Iranska revolucionarna garda: “Ovaj napad je osveta za smrt vođa Hamasa i Hezbollaha

Iranska revolucionarna garda poručila je kako je napad na Izrael odmazda za smrt vođa Hamasa i Hezbollaha.

Podsjetimo, čelnik Hamasa Ismail Haniyeh ubijen je u Teheranu u julu, dok je vođa Hezbollaha Hassan Nasrallah ubijen prošle sedmice u Bejrutu. Iz Iranske garde su dodali kako su meta današnjeg napada bile važne baze te da će kasnije objaviti detalje. 

Izraelski vojni radio tvrdi kako je gotovo dvjesta projektila ispaljeno iz Irana na Izrael. U ovom trenutku nije jasno koliko ih je dosegnulo neke mete.

BONUS VIDEO

19.13 Osmero mrtvih u Tel Avivu

Kako izvještavaju svjetski mediji, napad u Tel Avivu su izvršila dvojica muškaraca obučena u crno, noseći automatsko oružje.

Prema prvim izvještajima u kojima se govori o dvojici naoružanih napadača koji pucaju na Izraelce i o brojnim povrijeđenim prijavljenih u Jaffi, predgrađu Tel Aviva, pucnjava se dogodila u blizini tramvajske stanice na raskrsnici ulice Gaza i Jerusalemske avenije.

Do sada je prijavljeno najmanje sedam ranjenih, a Haaretz javlja da je osam poginulih. Policija vjeruje da se napadači kriju u hotelu Herzliya, gdje snage sigurnosti pretražuju područje.

19.12 Izraelska vojska: “Iranski napad se nastavlja”

“Napad Irana se nastavlja”, stoji u najnovijem saopćenju Izraelske vojske. Ponavlja se prethodna poruka stanovnicima da “ostanu u zaštićenom prostoru do daljnjega”.

“Eksplozije koje čujete su od presretanja ili palih projektila”, rečeno je. Izraelska vojska javlja kako trenutno “identificira i presreće projektile”.

19.06 Izraelski mediji: “Ispaljeno više od sto projektila”

Sirene se nastavljaju oglašavati širom Izraela usred iranskog raketnog napada. Neki mediji u Izraelu sugeriraju da je u napadu ispaljeno više od sto projektila. Snimke pokazuju presretanja i padanje šrapnela iznad Izraela.

19.05 Iran potvrdio da je pokrenuo napad

Iranska državna novinska agencija IRNA tek je sada potvrdila da je Teheranska vojska počela lansirati balističke projektile prema Izraelu. 

Svjedoci su rekli Reutersu da su vidjeli desetke projektila kako lete iznad središnjeg Jordana prema Izraelu.

18.50 Poruka Izraelske vojske građanima: “Nakon što čujete sirenu, uđite u štićeni prostor”

Izraelske odbrambene snage (IDF) pozivaju Izraelce da “ostanu pripravni i precizno slijede upute zapovjedništva”. “Nakon što čujete sirenu, morate ući u štićeni prostor i tu ostati do daljnjega”, glasi naredba.

18.45 Izraelska vojska: “Ispaljene rakete iz Irana na Izrael”

Izraelska vojska kaže da su rakete ispaljene iz Irana na Izrael. Sirene su se oglasile širom Izraela.

18.40 Izraelska vojska tvrdi da je Iran napao Izrael

Izraelska policija saopćila je u utorak da je u Tel Avivu, na granici s Jafom, došlo do “terorističkog napada”, javio je Reuters.

Izraelski mediji javljaju da su u pucnjavi teško povrijeđene najmanje četiri osobe. Najmanje dvojica muškaraca, od kojih se jedan vidi naoružan jurišnom puškom, izvela su pucnjavu u Jafi, prema snimcima nadzornih kamera.

Izraelci su pozvani da “ostanu na oprezu i precizno slijede upute komande domaćeg fronta”.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA