7 C
Sarajevo
05.05.2024

Velika Britanija očekuje pojačanje ukrajinskih napada na unutrašnjost Rusije

Radakin priznaje da je odbrana Ukrajine trenutno pod utjecajem pesimističnih osjećaja, napominjući da se zemlja suočava s teškom borbom protiv nadirućih ruskih snaga.

Šef odbrane Velike Britanije, admiral Sir Tony Radakin tvrdi da će Ukrajina povećati broj dalekometnih udara na ruski teritorij, budući da priljev zapadne vojne pomoći ima za cilj pomoći Kijevu u vođenju rata na mnogo jače načine.

Radakin priznaje da je odbrana Ukrajine trenutno pod utjecajem pesimističnih osjećaja, napominjući da se zemlja suočava s teškom borbom protiv nadirućih ruskih snaga.

Međutim, britanski zapovjednik, ključna osoba u zapadnoj vojnoj potpori Kijevu, naglasio je da tako sumorna “slika” rata ne uzima u obzir dugoročne trendove koji više pogoduju Kijevu.

- OGLAS -

Rekao je da ti trendovi uključuju nedavne pakete vojne pomoći iz SAD-a i Evrope, sve uspješnije udare dugog dometa Ukrajine i “potpuni neuspjeh Moskve da uguši Kijevu vitalni izvoz žitarica preko Crnog mora”.

“Opasnost s bilo kojom slikom je u tome što (ignorira) gdje smo sada i gdje ćemo biti za sljedećih nekoliko godina”, rekao je Radakin, dodajući da bi ljudi trebali prestati “slaviti Rusiju” i vjerovati da “nekako ima velike prednosti “.

Radakin nije izrazio nikakve otvorene rezerve prema ukrajinskim napadima i diverzantskim racijama unutar Rusije.

“Kako Ukrajina bude dobivala sve više sposobnosti za borbu na velikim udaljenostima, njena sposobnost da nastavi duboke operacije će sve više postajati faktor rata”, rekao je Radakin, dodajući da će takvi udari “definitivno imati učinka”.

Nakon mjeseci neizvjesnosti oko strategije Zapada u Ukrajini, Radakin je optimistično govorio o situaciji u kojoj sve zemlje NATO-a “govore o trošenju više novca”.

“Shvatam da je sve ovo manje ugodno ako ste u Kijevu. Također morate priznati da je Rusija uspjela izvesti učinkovitije dalekometne udare nego prošle godine”, istaknuo je.

Radakin je također odgovorio na kritike da Zapad nema sveobuhvatan plan za pomoć Kijevu u pobjedi i da je pružio dovoljnu vojnu pomoć samo da spriječi poraz.

“Nemojte očekivati da će iko javno reći ‘ovo je plan’ i A, B i C će se sada dogoditi”, rekao je Radakin. Neki elementi vojnog pristupa Ukrajini, rekao je, “bit će diktirani taktičkom ili operativnom prednošću, a neki također ovise o temeljnijim aspektima.”

Jake Sullivan, savjetnik američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost, potvrdio je medijske izvještaje da je Ukrajina već dobila rakete ATACMS u martu.

Kao što je objavljeno 24. aprila, američki predsjednik Joe Biden potpisao je zakon koji je usvojio Kongres koji predviđa oko 61 milijardu američkih dolara dodatne vojne i ekonomske pomoći Ukrajini, kao i pomoć drugim saveznicima SAD-a.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA