21.6 C
Sarajevo
22.06.2024

VIDEO: Izraelski vojnici priveli palestinsku djecu

Izraelske snage privele su petoro palestinske djece na nekoliko sati nakon što su ih presreli jevrejski doseljenici dok su skupljali povrće u blizini naselje na okupiranoj Zapadnoj obali, saopćila je izrealska grupa za ljudska prava.

Grupa B’Tselem objavila je video privođenja u kojem se može vidjeti kako naoružani izraelski vojnici odvode djecu.

Video snimljen ranije prikazuje djecu kako skupljaju biljku sličnu artičoki, kada se iza drveća pojavljuju dva maskirana doseljenika u blizini ilegalnog naselja Havat Maon.

- OGLAS -

“Ovo je još jedan primjer apsolutnog ignoriranja od strane izraelskih vlasti i snaga na terenu što se tiče prava Palestinaca, bez obzira koliko su mladi i ranjivi. Najmlađi dječak iz ovog incidenta je osmogodišnjak”, rekao je glasnogovornik B’Tselema Amit Gilutz.

Djeca koja imaju između osam i 13 godina, držana su pet sati u policijskoj stanici u naselju Kiryat Arba, rekao je Gaby Lasky, advokat za ljudska prava koji ih predstavlja.

- Advertisement -

Najmanje dvoje njih, koji imaju 12 i 13 godina, dobili su naredbu da se vrate sljedeće sedmice na još ispitivanja, jer su prema vojnom zakonu dovoljno stari da se suoče sa optužbama.

Izrealska vojska je navela da je “određeni broj osumnjičenih” pritvoren nakon što su “upali u privatnu imovinu”. Dodaje se da su prebačeni izraelskoj policiji koja ih je predala roditeljima.

Suđenje djeci

Prema dostupnim podacima, na izraelskim vojnim sudovima svake godine pokreću se postupci protiv stotina palestinske djece, između 500 i 700 njih. Grupa za ljudska prava Addameer navodi da je 140 djece trenutno u zatvorima u Izraelu.

 

Havat Maon je jedno od desetaka naselja koja su napravljena bez dozvole izraelske vlade. U naseljima na Zapadnoj obali živi približno pola miliona Izraelaca. Međunarodna zajednica uglavnom vidi ova naselja kao ilegalna.

U četvrtak je grupa izraelskih dosljenika pucala na dvoje palestinske djece u Masafer Yatti. Djeca nisu povrijeđena u napadu.

Grupe za ljudska prava navode da je broj napada doseljenika na Palestince porastao a da izraelska vojska okreće glavu od toga, prenosi Al Jazeera.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA