20 C
Sarajevo
15.06.2024

Žene u Mjanmaru u prvim redovima na prosvjedima, suknje simbol otpora

Žene u Mjanmaru od samog početka prodemokratskih prosvjeda protiv vojne hunte plaćaju visoku cijenu, s najmanje šest “heroina” koje su izgubile život u sučeljavanju sa snagama reda, a u borbi za očuvanje demokracije posegnule su i za svojim tradicionalnim suknjama – longyi – pretvorivši ih u simbol otpora.

U ponedjeljak su u povodu Međunarodnog dana žena na ulice izašle aktivistice, učiteljice, radnice, intelektualke , studentice i farmerice kako bi ponovo pozvale na “povratak Aung San Suu Kyi”, čelnice svrgnute u vojnom puču 1. veljače.

U Yangonu su marširale uz transparente na kojima je pisalo “Zajedno možemo promijeniti svijet”, uz šarene zastave napravljene od tradicionalne nošnje, suknji poznatih kao “longyi”.

- OGLAS -

Postoji, naime, praznovjere koje kaže da je muškarcima opasno prijeći ispod ženske odjeće jer bi mogli izgubiti svoju muškost.

“Naše suknje, longys nas fizički štite. Snage sigurnosti ih se boje”, ispričala je jedna prosvjednica.

- Advertisement -

Tako žene od samog pobune protiv vojnih vlasti vješaju svoje suknje i rublje na ulicama kojima prolaze prosvjednici, a cilj je spriječiti nadiranje policije i vojske.

Prema Međunarodnoj federaciji za ljudska prava, žene čine oko 60 posto prosvjednika u Mjanmaru, uključujući mnoge na čelu kolona.

Reuters javlja da su u ponedjeljak ubijena tri prosvjednika i da su u ekonomskoj prijestolnici Yangonu zatvoreni dućani, tvornice i banke.

Snage sigurnosti su raspoređene i kod bolnica i sveučilišta.

Prema podacima Ujedinjenih naroda od prošlog tjedna, policija i vojska su od 1. februara usmrtile više od 50 ljudi gušeći svakodnevne prosvjede protiv pučista.

 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA