15 C
Sarajevo
09.05.2024

U UN-u zabrinuti zbog hapšenja studenata na američkim univerzitetima tokom propalestinskih protesta

Iz Kancelarije Ujedinjenih nacija za ljudska prava izražena je zabrinutost zbog pritvaranja stotina studenata tokom demonstracija podrške Palestini na američkim univerzitetima, javlja Anadolija.

– Veoma smo zabrinuti zbog hapšenja stotina studenata na američkim univerzitetima i niza slučajeva koji su prilično žestok odgovor policije na proteste – rekao je portparol Džeremi Lorens (Jeremy Laurence) za Anadoliju.

On je istakao da su prava na slobodu izražavanja i slobodu okupljanja osnovna, dodajući da svako ima pravo na mirne proteste i ne treba ga ometati u tome.

- OGLAS -

Prema njegovim riječima upoznati su sa izvještajima o „antisemitizmu“ i „antiislamizmu“ na protestima, dodajući da ih treba osuditi i zaustaviti.

Propalestinski studentski protesti u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) počeli su prije nekoliko dana na Univerzitetu Columbia i proširili se na druge univerzitete i fakultete.

- Advertisement -

Proteste predvode studenti koji zahtijevaju od univerziteta da osude izraelski genocidni rat u Gazi i bojkot izraelskih kompanija nastavili su da se šire, a podignuti su i novi kampovi.

Izrael je pokrenuo ofanzivu na Pojas Gaze od prekograničnog napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra. Od tada je u enklavi ubijeno više od 34.350 Palestinaca.

Izraelski rat je gurnuo 85 posto stanovništva Pojasa Gaze u interno raseljene uz akutnu nestašicu hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno, podaci su Ujedinjenih nacija.

Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA