-4.1 C
Sarajevo
17.11.2024

Simptomi žučnog kamenca

Ako nakon obilnijeg obroka osjetite jake bolove ispod desnog rebrenog luka, koji se šire pod desnu lopaticu i pojačavaju tako da ne možete mirno sjediti ili pronaći udoban ležeći položaj, uz povišenu temperaturu, mučninu i povraćanje, javite se ljekaru – ovi simptomi upućuju na začepljenje žučnih vodova kamencem.

Žuč ima važnu ulogu u preradi masti koju unesemo. U određenim fiziološkim stanjima, npr tokom trudnoće, u žučnjaku se mogu stvoriti kamenčići veličine od 1 milimetra pa do 5-6 cm, u ekstremnim slučajevima i veći.

Ponekad su sačinjeni samo od holesterola, bez kalcijuma. Tako, gotovo 60 posto žena tokom trudnoće razvije sitne konkremente (kamenčiće), koji se kasnije istope.

- OGLAS -

 

  
 

Zato je i najčešći pristup liječenju te vrste kamenaca promjena prehrane, tj. posebna dijeta. S druge strane, u oko 20 posto ljudi mogu se javiti simptomi koji upućuju na to da je došlo do začepljenja žučnih vodova kamencem i koji zahtijevaju liječenje odmah.

- Advertisement -

Danas se najčešće primjenjuje laparoskopska kolecistektomija, kod koje se žučnjaku pristupa endoskopskim instrumentima kroz male otvore na koži. Klasična operacija otvaranjem kože pod desnim rebrenim lukom primjenjuje se samo u hitnim, nejasnim stanjima.

TOP 5 pravila kojih se treba držati kod žučne dijete

1. Jede se češće, a obroci ne smiju biti obilni

Treba jesti češće i manje, u šest dnevnih obroka, ali da ni jedan obrok ne bude preobilan. Prednost treba dati lakop svarljvoj hrani, bez oštrih i nadražujućih začina i namirnica koje inače uzrokuju nadimanje.

2. Oprez s jajima, bez žumanaca

Ograničite crveno meso, a stavite naglasak na bijelo meso bez kožice i ribu, odnosno lako probavljivu hranu. Budite oprezni s jajima, tj. izbacite žumance.

  

3. Samo lagana jela

Jela pripremajte kuvanjem ili dinstanjem bez dodavanja masnoće ili s malom količinom maslinovog ili lanenog ulja. Ne preporučuje se pripremanje jela sa zaprškom te prženje, dinstanje i prelivanje jela s masnoćama.

4. Izbjegavajte vruća i hladna jela i pića

Ne preporučuje se jesti i piti ni prehladna ni prevruća jela i pića. Zato čaj nemojte piti vruć, a sok iz frižidera ostavite da se ugrije na sobnoj temperaturi.

5. Pijte biljne čajeve

Kod napada bola prehranu ograničite na biljni čaj i sokove od cijeđenog voća. Kad prođe, dopuštena je kašasta hrana od kuvanog krompira, riže, tjestenine, sve kuvano na vodi, pasirano povrće i kuvano voće, uz postepeno uvođenje druge hrane.

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA