10 C
Sarajevo
06.10.2024

Jačanje veza između BiH i Italije: Potpisan ključni sporazum

Na sjednici Vijeća ministara BiH donijeta je odluka da Predsjedništvu BiH bude upućen prijedlog odluke o ratifikaciji sporazuma između Vijeća ministara BiH i Italije o uzajamnom priznavanju vozačkih dozvola. Ovaj prijedlog donosi značajne promjene za građane BiH i Italije koji stiču stalni boravak u drugoj zemlji, omogućujući im jednostavniji proces zamjene vozačkih dozvola.

Sporazum su potpisali ministar prometa i veza BiH Edin Forto i ambasador Italije u BiH Marco Di Ruzza, čime je uspostavljen pravni okvir za uzajamno priznavanje vozačkih dozvola. Nakon osam godina čekanja, proces je konačno pokrenut, a sporazum stupa na snagu 60 dana nakon ratifikacije u objema državama.

Prema dostupnim podacima, u Italiji živi oko 40 hiljada osoba iz BiH. Uzajamno priznavanje vozačkih dozvola olakšat će život mnogim Bosancima i Hercegovcima u Italiji, omogućujući im lakši pristup radnim i društvenim aktivnostima. U Italiji je bh. dijaspora organizirana kroz različita udruženja i vjerske organizacije, što dodatno doprinosi jačanju veza između dvije zemlje.

- OGLAS -

Osim uzajamnog priznavanja vozačkih dozvola, Italija je važan gospodarski partner BiH. Prema podacima iz 2022. godine, Italija je peta država po obimu trgovinske razmjene s BiH, s udjelom od 7,99 posto.

Iz Italije smo uvezli robe vrijedne oko tri i pol milijarde maraka, dok smo izvezli gotovo dvije milijarde maraka. Ovaj sporazum dodatno će unaprijediti ekonomske aktivnosti između dviju zemalja, piše Večernji list BiH.

- Advertisement -

Ambasador Di Ruzza istaknuo je snažnu podršku Italije europskom putu BiH, naglašavajući da će Italija nastaviti podržavati stabilnost, sigurnost i teritorijalni integritet BiH. Uzajamno priznavanje vozačkih dozvola je još jedan korak ka jačanju odnosa između dvije zemlje, što će donijeti obostranu korist u ekonomskom i društvenom smislu.

Ovaj sporazum predstavlja važan korak ka jačanju bilateralnih odnosa između BiH i Italije. Uzajamno priznavanje vozačkih dozvola olakšat će život građanima obje zemlje, a istovremeno će dodatno potaknuti gospodarsku saradnju i jačanje veza između dviju zemalja.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA