17.7 C
Sarajevo
20.09.2024

Na današnji dan osnovano Narodno pozorište Sarajevo

Narodno pozorište Sarajevo  dekretom je osnovano na današnji dan, 17. novembra  1919. godine, a svečani čin otvaranja, u novembru 1921. godine, pripao je Branislavu Nušiću, tadašnjem načelniku Umjetničkog odjeljenja Ministarstva prosvjete, saopćeno je iz te teatrske kuće.

U počecima svog postojanja Narodno pozorište Sarajevo je djelovalo, isključivo, kao dramski teatar.

Od 1946. Narodno pozorište dobiva i muzičke segmente djelovanja, pa su tako bogatoj povijesti tog teatra izuzetno pridonijeli Opera, odnosno Balet. Narodno pozorište Sarajevo je centralna teatarska kuća države BiH.

- OGLAS -

Narodno pozorište Sarajevo sa umjetničkim rezultatima, radom generacija umjetnika, a posebno načinom organizacije (tri ansambla Opera, Drama i Balet) je  važan element teatarskog i uopće duhovnog života u BiH.

U toku svog dugogodišnjeg djelovanja Narodno pozorište Sarajevo odigralo je ogroman broj dramskih, baletnih i opernih predstava po cijeloj Bosni i Hercegovini, ali i u inozemstvu.

- Advertisement -

O uspjehu i napredovanju Narodnog pozorišta Sarajevo najrječitije govore brojna učešća na gotovo svim značajnim festivalima u regionu, pa i u Evropi, i gostovanjima u zemlji i inostranstvu, te mnoge nagrade i priznanja koje su dobili umjetnici i ansambli za kvalitet svojih izvedbi…, navodi se u saopćenju.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA