11.6 C
Sarajevo
21.09.2024

Pet stranih knjiga iz 2019. koje trebate pročitati

2019 godini objavljen je veliki broj knjiga iz različitih kultura.

RTS, po izboru Sanje Milić, donosi pet najupečatljivijih koje trebate da pročitate.

“Crvena kejla” – Isak Baševis Singer

- OGLAS -

Singerov roman “Crvena Kejla” napisan na jidišu sredinom 70-ih malo je poznat. Proglašen je gangsterskim i erotskim štivom, a riječ je o istorijskom, socijalnom romanu sa melodramskim zapletom. Pripovjedajući o rabinovom sinu koji, uoči Velikog rata, sa prostitutkom bježi iz Poljske u Ameriku, pisac otvara pitanja vjere, ljubavi, dostignuća – pitanje smisla ljudske egzistencije.

“Serotonin” – Mišel Uelbek

- Advertisement -

I Uelbekov “Serotonin” odlikuje ambivalentnost glavnog junaka koji oscilira između Oblomova i teroriste, tražeći sreću putovanjem u bolje i ljepše juče. Uelbek daje neveselu sliku savremenog francuskog društva, piše o Vladi koja sve podređuje slobodnom tržištu, o surovosti medija, raspadu porodice, depresiji kao masovnoj bolesti i ljubavi kao neostvarivom idealu.

“Neki neće dospjeti u pakao” – Zahar Prilepin

Knjiga Zahara Prilepina “Neki neće dospjeti u pakao” mistifikatorski određena kao “roman-fantazmagorija”, je prvorazredna autobiografska proza o ratu u Donbasu sa kratkim izletima u Moskvu i Srbiju. Bolno dirljivo svjedočenje o Prilepinovom razočaranju u sve što mu je bilo sveto, sem u sopstvenu porodicu i u umjetnost, a to nisu ni male, ni nebitne stvari.

“Ja nemam svoje ime” – Ju Hu

Zbirka priča “Ja nemam svoje ime” Ju Hua ne može da se čita u dahu. Suviše je snažna i tamna. Od ljubavi i erosa do tretmana siromašnih ili duševno obolelih u kineskom društvu i odnosa prema smrti, pisac tematizuje sve što nas se tiče i vešto i poetično dovodi čitaoca do snažnih emocija i do susreta sa nerešivim etičkim dilemama.

“Sedam dobrih godina” – Etgar Keret

Da ne bi sve bilo tako crno, preporučujemo pripovjedačku knjigu Etgara Kereta “Sedam dobrih godina”, tim se pričama smijete naglas i onda kada bi bilo logično da plačete. Narastajući antisemitizam na “civilizovanom” Zapadu, svakodnevni život u Izraelu pod prijetnjom vazdušnih napada, verski fanatizam, bolest i smrt – Keret je zanatski vješto upakovao u mnogo dobronamjernog, toplog humora koji grije u ove zimske dane.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA