15 C
Sarajevo
22.10.2024

“Meta” odlučila vratiti sistem prepoznavanja lica na društvenim mrežama Facebook i Instagram

"Ovo je proces u realnom vremenu, brži je i precizniji od ručnog pregleda", rekla je Monika Bickert, potpredsjednica za politiku sadržaja u "Meti".

Kompanija Meta je odlučila vratiti tehnologiju prepoznavanja lica u svoje aplikacije nakon što je prije više od tri godine “ugasila” ovaj sistem na društvenoj mreži Facebook zbog negativne reakcije javnosti.

Meta će početi primjenjivati alat za prepoznavanje lica na Facebooku i Instagramu kako bi se i na taj način borila protiv prevara, ali i pomogla korisnicima koji su izgubili pristup svojim nalozima, navodi se u saopćenju.

U prvom testu će se koristiti prepoznavanje lica za otkrivanje lažnih oglasa koji koriste lica slavnih i drugih javnih ličnosti.

- OGLAS -

“Ukoliko naš sistem detektuje da bi se moglo raditi o prevari koja uključuje lik javne osobe, iskoristit ćemo tehnologiju za prepoznavanje lica kako bismo uporedili lice iz oglasa s fotografijama profila te javne ličnosti na Facebooku i Instagramu. Ako utvrdimo podudaranje, kao i da je oglas prevara, blokirat ćemo ga”, saopćeno je iz Mete.

Kompanija je već omogućila funkciju za manji broj slavnih i javnih ličnosti te će u narednim sedmicama započeti automatski uključivati više ljudi. Međutim, pojedinci će imati mogućnost da odustanu od zaštite.

- Advertisement -

Meta već ima određene sisteme za provjeru oglasa zbog potencijalnih prevara, no ne uspijeva uvijek u svom naumu jer mnoge legitimne kompanije koriste poznate i javne ličnosti za plasman svojih proizvoda.

“Ovo je proces u realnom vremenu, brži je i precizniji od ručnog pregleda”, rekla je Monika Bickert, potpredsjednica za politiku sadržaja u Meti.

Pored toga, Meta također testira alate za prepoznavanje lica kako bi riješila još jedan dugotrajni problem na Facebooku i Instagramu, a to je povratak naloga. Kompanija eksperimentiše s opcijom “video selfie”, koja omogućava korisnicima da uploaduju svoj snimak, nakon čega ga Meta upoređuje s fotografijama njihovog profila u slučajevima kada korisnici imaju problem sa svojim zaključanim nalozima. Također, kompanija će koristiti alat u slučaju sprečavanja hakera da pristupe nalozima korištenjem ukradenih pristupnih podataka.

Alat neće pomoći baš svima koji izgube pristup nalogu na Facebooku ili Instagramu. Mnoge poslovne stranice ne sadrže fotografiju osobe, tako da će u ovom slučaju biti potrebno koristiti Metin postojeći način povrata naloga. Bickert je rekla da će novi proces znatno otežati posao onim s lošim namjerama.

U oba slučaja će Meta “odmah izbrisati” podatke prikupljene prepoznavanjem lica, koji se koriste za upoređivanje. Također, skeniranja se neće koristiti u druge svrhe. Slavne osobe će moći izabrati da li žele zaštitu od lažnih oglasa ili ne.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA