12.7 C
Sarajevo
29.02.2024

Evo kako ćete prepoznati emocionalne vampire i – uspješno se skloniti od njih

Emocionalni vampiri su osobe koje svojim ponašanjem negativno utječu na osobe oko sebe. Nakon druženja s njima, drugi se osjećaju iscrpljeno i bezvoljno.

Ako se, nakon razgovora i druženja s nekom osobom osjećate iscrpljeno, anksiozno, nervozno ili jednostavno čudno, najvjerojatnije ste se družili s emocionalnim vampirom.

Naime, baš kao što pravi vampiri iz osoba isišu krv, tako emocionalni vampiri iz drugih isišu sve pozitivne emocije te ih čine bezvoljnima, anksioznima, pa čak i depresivnima.

- OGLAS -

Vrste emocionalnih vampira

S obzirom na ponašanje, postoji nekoliko vrsta emocionalnih vampira koji znatno utječu na druge ljude, a to su:

1. Narcisi

Ove osobe žele da su oni uvijek u centru pažnje i da se uvijek govori samo o njima. O sebi misle samo najbolje, ne vide svoje mane i žude za divljenjem. Narcisi imaju jako ograničen osjećaj za druge i empatija im nije jača strana.

Stoga, ako se ne ponašate točno kako oni žele ili ako ih bilo čime zasjenite, prema vama će postati hladni, distancirani i, naravno, naljutit će se.

2. Obožavatelji drame

Obožavatelje drame uglavnom ćete prepoznati po tome što su uvijek tu kada se nekome nešto loše dogodi, ali ne zato da bi nekoga utješili već da – doliju ulje na vatru. Također, i kada se njima dogodi neki minorni incident, to će predstaviti kao da im se dogodilo nešto najgore na svijetu.

3. Oni koji stalno prave žrtvu od sebe

Ove osobe uvijek imaju stav kao da im se u životu događaju samo negativne stvari i stalno se na nešto žale. Njima je uvijek neko za nešto kriv, cijeli svijet je okrenut protiv njih, svaka, pa i najmanja sitnica ih “prebaci”… Oni zaista nikad nisu sretni i za svoje loše raspoloženje uvijek pronalaze izgovore.

Ovo su osobe koje za svako rješenje pronalaze problem.

4. Oni koji sve moraju kontrolirati

Ove osobe imaju osjećaj da moraju kontrolirati apsolutno sve i svakoga. Čak misle i da imaju pravo govoriti ljudima oko sebe šta bi trebali raditi, kako bi se trebali osjećati i slično. Oni uvijek moraju biti dominantni, misle da sve znaju najbolje i prilično se razljute ako im se neko odluči suprotstaviti.

5. Oni koji stalno pričaju

Osobe koje neprestano pričaju također mogu biti emocionalni vampiri. Ovdje ne govorimo o ekstrovertnim osobama koje potiču razgovore, uvažavaju tuđa mišljenja i koje su ugodne u društvu već o njihovoj suprotnosti. Naime, kada se nađete u društvu emocionalnog vampira u ovom obliku, rijetko kada ćete doći do riječi, a čak i ako to uspijete, vrlo brzo ćete biti prekinuti usred rečenice.

Također, ove osobe uopće ne znaju kada treba stati i kada je rasprava o nekoj temi završila već će uporno “tjerati svoje”.

Kako se nositi s emocionalnim vampirima?

Iako su emocionalni vampiri negativne osobe koje niko ne želi imati u svom životu, ponekad je ipak potrebno naučiti funkcionirati unatoč njima jer ih nekada nije tako lako – ukloniti. Naime, emocionalni vampir može biti neko od kolega na poslu, član porodice koji se pojavljuje na svim porodičnim okupljanjima i slično, pa se od njih jednostavno ne možete maći.

Stoga, evo nekoliko savjeta kako se nositi s emocionalnim vampirima.

1. Postavite jasne granice

Ako kod neke osobe uočite ponašanje koje vam smeta, recimo ako neko stalno kasni na dogovore, jednostavno joj recite da ćete je čekati samo petnaest minuta te da ćete nakon toga otići. Svog pravila se i držite, pa će ta osoba, kada uoči da njeni postupci imaju utjecaja i na nju, možda promijeniti svoje ponašanje.

2. Držite se činjenica

Emocionalni vampiri jako vole manipulacije i u svakom će vas trenutku pokušati navesti da se ponašate onako kako ta osoba želi izvrćući brojne činjenice. Kada to uočite, jednostavno im ponovite sve za što sto posto znate da je istina i ne dozvolite im da vas pokušaju uvjeriti drugačije.

3. Uvježbajte smirenost

Ponekad je jako teško ostati smiren kada neko pokušava manipulirati vama ili stalno širi negativu, ali vaša burna reakcija je ono što emocionalne vampire dodatno hrani. Stoga, svaki put kada primijetite da neko od sebe pravi žrtvu, stalno se žali na nešto jednostavno udahnite nekoliko puta, fokusirajte se na nešto drugo i u svojoj glavi se ogradite od svega što ta osoba govori.

U jednom trenutku će se povući sama od sebe.

Zaključak

Emocionalni vampiri su osobe koje svojim ponašanjem negativno utječu na druge. Postoji nekoliko vrsta emocionalnih vampira – narcisi, oni koji u svemu vide dramu, oni koji se stalno žale, osobe koje sve moraju kontrolirati i osobe koje pretjerano pričaju.

Nakon interakcije s takvim osobama, drugi se osjećaju anksiozno, prazno i čudno. No, najbolje je naučiti metode kako se ponašati prema emocionalnim vampirima.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA