14 C
Sarajevo
22.09.2024

S protesta Vučić pozvan na dijalog o slobodi medija i poštenim izborima

Na protestu”1 od 5 milijuna” u Beogradu je u subotu navečer srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić pozvan na dijalog o slobodi medija i poštenim izborima te priopćen sastav tima za pregovore i najavljeno formiranje “slobodne zone” u srbijanskoj prijestolnici ukoliko vlast ne pristane na dijalog s pobunjenim građanima i oporbom.

“Slobodnu zonu” činit će “slobodni narodni parlament sastavljen od slobodnih vijećnika iz Srbije”, rekao je u subotu navečer jedan od vođa Saveza za Srbiju (SzS) Janko Veselinović i, pozivajući vlast na dijalog, poručio kako građani i oporba traže samo slobodu medija i stvaranje uvjeta za slobodne i poštene izbore.

Ukoliko u narednih nekoliko dana vlast ne pristane na dijalog s pobunjenim narodom, 4. svibnja u Beogradu bit će formirana “slobodna zona”, rekao je Veselinović dodajući kako građani “moraju podvući crtu”, ocijenivši da će “Beograd postati centar slobodne zone do pobjede”.

- OGLAS -

Na početku skupa kod Terazijske fontane, pročitana su imena vanstranačkih stručnjaka koji bi činili tim za pregovore o oslobađanju medija i stvaranju uvjeta za slobodne i poštene izbore.

Glumac i dužnosnik Demokratske stranke Branislav Lečić istaknuo je da temeljne poluge “Vučićeve diktature” i krize u kojoj se Srbija nalazi čine “tri najvažnije teme”: zarobljeni mediji, teška zlouporaba Regulatornog tijela za elektroničke medije (REM), te neregularni izbori koji se, kako tvrdi, temelje na kupnji glasova, ucjenama i primjeni sile na građanima Srbije.

- Advertisement -

“Te tri točke su ključne i rekli smo da imamo naše za tu vrstu pregovora. Jesi li rekao da postoji dijalog i da želiš da neistomišljenici uđu u dijalog? Evo ti prilike bez ultimatuma! Kandidiramo ljude, stručne i sposobne da vode dijalog i da urede ove tri točke”, poručio je srbijanskom predsjedniku Lečić, prenosi Hina.

Na protuprosvjedu u petak koji je okupio desetke tisuća njegovih pristaša Vučić je poručio političkim protivnicima da ne pristaje na ultimatume i nasilje, ali i da “vlast mora brinuti i o onima koji misle drugačije”, te da im treba “odgovoriti pristojno”. 

Stručni tim u ime prosvjeda “1 od 5 milijuna” čine profesori Fakulteta političkih znanosti u Beogradu Čedomir Čupić, Snježana Milivojević i Dušan Vučićević, politikolozi Jovanka Matić i Boban Stojanović, redatelj Srđan Dragojević, novinar Vukašin Obradović, te Zoran Gavrilović iz Biroa za društvena istraživanja (BIRODI), a u dijalogu će sudjelovati udruga neovisnih novinara (NUNS) i Asocijacija neovisnih i elektroničkih medija.

Prosvjedi protiv vlasti Aleksandra Vučića traju od 8. prosinca u Beogradu, a u međuvremu su ih prihvatili građani i oporba u još stotinjak gradova i općina diljem Srbije, gdje se prosvjedne šetnje organiziraju četvrtkom, petkom i subotom.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA