24 C
Sarajevo
21.09.2024

Slovenski vrh o aferi SOA: Radnje Hrvatske nisu EU vrijednost

Slovensko vijeće za nacionalnu sigurnost održalo je sjednicu zbog špijunske afere u kojoj je sudjelovala hrvatska SOA.
Prisustvovali su joj i ministar financija Andrej Bertoncelj, ministrica infrastrukture Alenka Bratušek, predsjednica Republike Borut Pahor, ravnatelj Save Rajko Kozmelj i predstavnik najveće oporbene stranke SDS-a.

Vijeće je usvojilo sljedeće zaključke:

– SNAV je primio na znanje izvješće nadležnih tijela i agencija o najnovijima informacijama,
– SNAV osuđuje svaki pokušaj utjecaja na slobodu slovenskih medija,
– SNAV očekuje da će se Hrvatska u budućnosti suzdržavati od radnji koje su u suprotnosti s vrijednostima EU-a, vladavinom prava i zaštitom ljudskih prava i temeljnih sloboda.

- OGLAS -

Reakcije iz Hrvatske

Premijer Hrvatske Andrej Plenković nije želio puno komentirati špijunsku aferu, prenose Vijesti.ba.

- Advertisement -

“Hrvatska vlada nema mogućnosti, ambicije niti je to naša politika utjecati na bilo kakve objave u slovenskim medijima”, rekao je Plenković kratko.

I predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović se oglasila kazavši da nikada ne bi ni tražila da se neka tema povuče iz slovenskih medija, ni izravno, ni preko posrednika. O pisanju slovenskih medija doznala je upravo iz samih medija.

Činjenica jest kako je Slovenija prekršila arbitražni sporazum i time međunarodno pravo, a što je rezultiralo propašću arbitraže. Riječ je o pravosudnom skandalu, a ne o obavještajnoj problematici, te odbacujemo ovaj pokušaj zamjene teza”, priopćeno je iz njezinog Ureda.

Riječ stručnjaka

Komentirajući tako zadnji slučaj špijunske afere u kojoj se tvrdi da je Hrvatska prisluškivala slovenske dužnosnike tijekom arbitražnog procesa o granici kako bi ga kompromitirala jer je arbitražni sporazum unaprijed prihvatila “s figom u džepu”, profesor Branko Lobnikar s mariborskog Fakulteta za kriminalistiku i sigurnost kazao je za Slovensku agenciju STA da je riječ je o aktivnostima kojima strane države nevojnim sredstvima i metodama pokušavaju steći utjecaj.

“Živimo u situaciji gdje različite države intenzivno provode aktivnosti koje možemo svrstati u sklop posrednog nastupanja i to takvog kakvim pokušavaju utjecati na naše javno mnijenje i tako steći neke strateške prednosti”, kazao je Lobnikar.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA