9 C
Sarajevo
26.10.2024

Na obilježavanju državnosti u Prištini više pompe nego euforije

Danas se u Prištini obilježava  11-ta godišnjica takozvane državnosti. Na ulicama Prištine mogle su vidjeti albanske i kosovske zastave. Ove godine američke zastave gotovo da su izostale, dok ranijih to nije bio slučaj

Duž šetališta Trga Majke Tereze do Trga Ibrahima Rugove bile su postavljene kosovske zastave. Tom rutom su i prodefilovale Kosovske snage bezbjednosti, a koje već u Prištini nazivaju kosovskom vojskom.

Čitavu ceremoniju pratili su građani, albanski premijer Edi Rama, šef makedonskog parlamenta Taljat Dzaferi, pripadnici prištinskih institucija, poslanici i članovi diplomatskog kora.

- OGLAS -

Po ocjenama stručnjaka formiranje KBS-a u vojsku mogle bi trajati godinama, a Priština to smatra svojim najvećim uspjehom.

Ipak na ulicama Prištine bilo je malo pompe, no bez neke pretjerane euforije, pripisati iznevjerenim očekivanjima kojima se Albanci nadaju već 11 godina, a među njima je prijem u sve međunarodne institucije, vizna liberalizacija, bolji ekonomski položaj.

- Advertisement -

Ignorisala se činjenica da je Priština danas u lošijoj poziciji nego ranije.

Skup je obezbjeđivala kosovska policija.

Van glavnog šetališta život se odvijao normalno bez ikakvih naznaka da se danas obilježava za njih najveći “praznik”.

S druge strane, nije očekivao da na bini budu strane diplomate, te se čini da su, kako kaže, srpske vlasti u pravu po pitanju mlakih osuda iz zemalja Kvinte kada je riječ o taksama i nastavku dijaloga.

Inače, uoči obilježavanja 11.godišnjice, parlamentu je upućen Prijedlog platforme o nastavku dijaloga sa Beogradom, koji predviđa priznanje nezavisnosti, kao i osnivanje suda za zločine koje su navodno počinili Srbi.

Takav dokument u Beogradu je ocijenjen kao platforma protiv dijaloga, a i dosadašnji dogovor na koji se Priština u Briselu obavezala, osnivanje Zajednice srpskih opština, nije ispunila.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA