20 C
Sarajevo
08.09.2024

Američki general garantuje: “Možemo pobijediti Kinu ako pokušaju zauzeti Tajvan”

Kina je opetovano upozoravala SAD da se obavežu na politiku "Jedne Kine", za koju Washington tvrdi da je se pridržava i da su njegovi postupci u skladu s njom.

Načelnik Zajedničkog štaba Američkih oružanih snaga, general Charles Brown, izjavio je da su Sjedinjene Američke Države sposobne dobiti rat protiv Kine ako Peking “pokuša zauzeti” Tajvan, ali da će za to biti potrebna “cijela nacija”.

“Da, potpuno sam uvjeren u naše snage”, rekao je Brown, govoreći na Aspen Security Forumu.

Defense News je prošle sedmice izvijestio da se Sjedinjene Države približavaju odobrenju paketa sigurnosne pomoći vrijednog dvije milijarde dolara za indo-pacifičku regiju, uključujući nevjerovatnih 1,2 milijarde dolara za Tajvan.

- OGLAS -

U junu je Pentagonova Agencija za odbrambenu sigurnosnu saradnju potvrdila moguću prodaju dronova i projektila Tajvanu u vrijednosti od 360 miliona dolara.

Kina je opetovano upozoravala SAD da se obavežu na politiku “Jedne Kine”, za koju Washington tvrdi da je se pridržava i da su njegovi postupci u skladu s njom.

- Advertisement -

Azijski div također je kritikovao Washington zbog pomaganja u naporima da se promiče “tajvanska nezavisnost” kroz vojno jačanje i proglasio svoje protivljenje američkom miješanju u poslove Tajvana na bilo koji način ili pod bilo kojom izlikom.

Peking je u srijedu saopćio da je, kao odgovor na američku stalnu isporuku oružja Taipeiju, obustavio važne pregovore sa Sjedinjenim Američkim Državama o kontroli naoružanja i neproliferaciji.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA